Ross 128b: νέος πλανήτης στην κατοικήσιμη ζώνη ενός άστρου στη γειτονιά μας

Ένας νέος εξωπλανήτης ανακαλύφθηκε στην κατοικήσιμη ζώνη του άστρου του.!!!! Πρόκειται για τον πλανήτη Ross 128b που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από το άστρο Ross 128!! Το άστρο αυτό είναι ένας ήρεμος κόκκινος νάνος αστέρας σε απόσταση 11 ετών φωτός από τη Γη!! Πολύ κοντά μας!! Είναι γείτονας!!

Ο πλανήτης βρίσκεται αρκετά κοντά στο άστρο και έτσι ολοκληρώνει μια περιφορά γύρω από αυτό μόλις σε 9,9 ημέρες!! Δηλαδή ένας δικός μας χρόνος γι αυτόν τον πλανήτη είναι 9.9 μέρες!!!  Έχει μια μάζα τουλάχιστον 35% μεγαλύτερη από τη μάζα της Γης και δέχεται 38% περισσότερη ακτινοβολία από το μητρικό του άστρο!! Αυτό που τον κάνει να ξεχωρίζει είναι ότι το μητρικό του άστρο είναι ιδιαίτερα ήρεμο, δηλαδή δεν έχει έντονες εκλάμψεις ή εκτοξεύσεις στεμματικού υλικού κάτι που ευνοεί την ανάπτυξη συνθηκών κατάλληλων για ζωή!!

Ενδεικτικά αναφέρω ότι ο κοντινότερος εξωπλανήτης που έχει βρεθεί είναι ο proxima centauri b σε τροχιά γύρω από το το άστρο proxima centauri , το οποίο είναι πολύ ενεργό και οι ερευνητές έχουν εκφράσει αμφιβολίες για το κατά πόσο οι πλανήτες γύρω του θα έχουν καταφέρει να διατηρήσουν την ατμόσφαιρά τους!!  Επομένως ο πλανήτης Ross 128b είναι μάλλον ο καλύτερος υποψήφιος για κατοικησιμότητα στη γειτονιά μας!!!