Τα φεγγάρια του ηλιακού μας συστήματος!(Διας)

Σήμερα θα συνεχίσουμε με τα φεγγάρια του συστήματός μας!

Σειρά έχει ο Δίας! Με 4 δορυφόρους να τον περιτριγυρίζουν!! Αυτοί είναι: Ιώ, Ευρώπη, Γανυμήδης, Καλλιστώ!

Η Ιώ είναι το πιο δραστήριο ουράνιο σώμα στο ηλιακό μας σύστημα από την γεωλογική άποψη! Αυτό γίνεται επειδή βρίσκεται μέσα στη βαρυτική έλξη του Δία, της Ευρώπης του Γανυμήδη και της Καλλιστού που την έλκουν συνεχώς από διαφορετικές γωνίες με αποτέλεσμα την μεγάλη ηφαιστειακή δραστηριότητα. Ορισμένα ηφαίστεια εκτοξεύουν λάβα σε ύψος που φτάνει έως και τα εκατοντάδες χιλιόμετρα!

 

 

 

Η Ευρώπη είναι ένα ουράνιο σώμα σχεδόν σφαιρικό με διάμετρο περίπου 10% μικρότερη από τη Σελήνη μας! Πιστεύεται από πολλούς επιστήμονες πως μπορεί να περιέχει ζωή κάτω από το παχύ στρώμα πάγου που έχει και ότι μάλλον υπάρχουν ωκεανοί νερού κάτω απ αυτό το στρώμα! Σχεδιάζονται αποστολές γι αυτόν τον δορυφόρο στο μακρύ μέλλον! Η Ευρώπη  έχει το κοινό χαρακτηριστικό με τη Σελήνη ότι λόγο της περιστροφής της γύρο απ τον άξονά της με τη συγκεκριμένη ταχύτητα πάντα η μία πλευρά της βλέπει πάντα τον Δία! Αυτό το φαινόμενο ονομάζετε σύγχρονη περιστροφή!

Ο Γανυμήδης! Είναι ο μεγαλύτερος δορυφόρος του Δία αλλά και του ηλιακού μας συστήματος! Το μέγεθός του ξεπερνά αυτό της σελήνης αλλά και του Ερμή! Είναι πολύ φωτεινός δορυφόρος αλλά έχοντας δίπλα του τον Δία δεν μπορούμε να τον δούμε με γυμνό μάτι, διαφορετικά θα φαινόταν αρκετά καλά!! Πριν από εκατομμύρια χρόνια, όταν ο Γανυμήδης ήταν ακόμη νέος και το εσωτερικό του θερμό, η επιφάνειά του διασπάστηκε σε τεράστιες πλάκες που μετακινούμενες συγκρούστηκαν μεταξύ τους σχηματίζοντας τις πτυχώσεις και τις οροσειρές με μια διαδικασία παρόμοια με την κίνηση των τεκτονικών πλακών της Γης.

 

Ακολουθεί σε σειρά η Καλλιστώ!

Η Καλλιστώ είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος δορυφόρος του Δία και ο τρίτος στο ηλιακό μας σύστημα! Μπορούμε να την δούμε με κιάλια στον νυχτερινό ουρανό! Χρειάζεται 16 μέρες και 16 ώρες για να κάνει μια περιστροφή γύρο απ τον τεράστιο Δία! Καλλιστώ διαθέτει λεπτότατη και αραιότατη ατμόσφαιρα από διοξείδιο του άνθρακα σε πολύ μεγάλο ποσοστό, ενώ η επιφάνειά της καλύπτεται από πάγο και κρατήρες.

 

 

 

Αυτάααα! και συνεχίζεται! ;)