Τα φεγγάρια του ηλιακού μας συστήματος!(Γή-Άρης)

Σ αυτή τη σειρά θα ασχοληθούμε με τα φεγγάρια του ηλιακού μας συστήματος! Επειδή είναι και αρκετά θα τα χωρίσουμε σε μερικά άρθρα για να μη γίνει βαρετό!! :)

 

 

 

 

 

 

Θα ξεκινήσουμε με τον πλανήτη που είναι πιο κοντά στον ήλιο ο οποίος έχει φεγγάρι και αυτός είναι η Γή μας!! Η Γη όπως ξέρουμε και βλέπουμε κάθε βράδυ στον ουρανό μας έχει έναν δορυφόρο-φεγγάρι το οποίο είναι η όμορφη Σελήνη! Είναι ετερόφωτο ουράνιο σώμα το οποίο σημαίνει πως για να το δούμε πρέπει να ανακλάσει φως απ τον ήλιο! Η σελήνη έχει τα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό ότι περιστρέφεται γύρο απ τον άξονά της με τέτοια ταχύτητα που σε μας φαίνεται μόνο η μια πλευρά! Επίσης μυθολογίες για την ΄΄ σκοτεινή ΄΄ πλευρά της είναι απλά μυθολογίες! Ο ήλιος βλέπει και την άλλη πλευρά της Σελήνης οπότε δεν ισχύει κάτι τέτοιο! Έχει ιδιαίτερη βαρυτική επίδραση και στη γη και αυτό το βλέπουμε από τις παλίρροιες στον πλανήτη! Επίσης λόγο της μικρότερης πυκνότητας και μεγέθους της Σελήνης η βαρύτητα είναι μικρότερη! Έχει δηλαδή το 60% της γήινης βαρύτητας! Αν ζυγίζεις 100 κιλά στη Γή στη Σελήνη θα είσαι 60 κιλά!

 

 

 

 

 

 

Ακολουθεί ο Άρης με δύο δορυφόρους! Τον Δείμο και τον Φόβο! Ο Φόβος είναι ο μεγαλύτερος απ τους δύο δορυφόρους του Άρη και περιστρέφεται πιο κοντά στον πλανήτη του πιο κοντά από κάθε άλλο δορυφόρο του ηλιακού μας συστήματος! Γνωστό χαρακτηριστικό του είναι οι γραμμώσεις κατά μήκος της επιφάνειάς του, που προκλήθηκαν καθώς θραύσματα από μετεωρικές συγκρούσεις στην επιφάνεια του Άρη πέρασαν "ξυστά" από την επιφάνεια του Φόβου.

Ο Δείμος είναι ο πιο μικρός δορυφόρος του Άρη! Ο Δείμος έχει πολλά χαρακτηριστικά αστεροειδών και εικάζεται από τους επιστήμονες πως και ο ίδιος εγκλωβίστηκε στον Άρη λόγο της βαρύτητας του εξαιτίας της διαταραχής που προκάλεσε ο  Δίας στο πέρασμά του. Είναι όμως αντιλεγόμενη θεωρία διότι η τροχιά του Δείμου είναι πολύ φυσιολογική το επίπεδο της συμπίπτει με εκείνο του ισημερινού του πλανήτη!