Τα φεγγάρια του ηλιακού μας συστήματος!(Κρόνος)+Βίντεο!

Επόμενος στη σειρά μας είναι ο Κρόνος ο οποίος κρατηθείτε έχει 62 δορυφόρους να το περιτριγυρίζουν με 53 απ αυτούς να έχουν επιβεβαιωμένες τις τροχιές τους! Επειδή η λίστα όπως φαντάζεστε είναι μεγάλη θα αναφέρω μερικά ονόματα εξ αυτών! Όπως είναι ο Εγκέλαδος, η Τηθύς, η Διώνη, η Ρέα, ο Τιτάνας, ο Ιαπετός, ο προμηθέας και άλλοι! Ο πιο ενδιαφέρον από όλους τους δορυφόρους του Κρόνου είναι ο Τιτάνας!

Ο Τιτάνας είναι ο μεγαλύτερος από τους φυσικούς δορυφόρους του πλανήτη Κρόνου και o δεύτερος μεγαλύτερος δορυφόρος στο ηλιακό μας σύστημα, μετά τον δορυφόρο Γανυμήδη του πλανήτη Δία.

Ανακαλύφθηκε από τον Κρίστιαν Χόυχενς στις 25 Μαρτίου του 1655 και πήρε το όνομα Τιτάνας από τους τιτάνες που ήταν αδέλφια του Κρόνου. Ο Τιτάνας έχει διάμετρο 5.152 χιλιόμετρα και απέχει από τον πλανήτη Κρόνο 1.221.870 χλμ.

Οι ειδικοί θεωρούν άκρως ενδιαφέροντα τον Τιτάνα επειδή πιστεύουν ότι βρίσκεται σε μια κατάσταση παρόμοια με εκείνη που βρισκόταν η Γη στη βρεφική της ηλικία και άρα μπορούμε να μάθουμε πολλά για την εξέλιξη της αλλά και να προβλέψουμε την εξέλιξη του Τιτάνα.

Εχει διαπιστωθεί ότι στην επιφάνεια του Τιτάνα υπάρχουν θάλασσες και λίμνες υγρών υδρογονανθράκων. Μια νέα μελέτη αναφέρει ότι μια από αυτές αποτελείται από καθαρό μεθάνιο. Από όλους τους δορυφόρους στο ηλιακό μας σύστημα, ο Τιτάν είναι ο μόνος που διαθέτει πυκνή ατμόσφαιρα και μεγάλα υγρά αποθέματα, μοιάζοντας έτσι περισσότερο με πλανήτη. Αλλά ενώ η ατμόσφαιρά του, όπως και η γήινη, περιέχει κυρίως άζωτο (πάνω από 95%), διαθέτει ελάχιστο οξυγόνο και, αντί για αυτό, περιέχει άφθονο μεθάνιο. Καθώς η θερμοκρασία στον Τιτάνα είναι χαμηλή λόγω της μεγάλης απόστασης από τον Ήλιο, το μεθάνιο συσσωρεύεται στην επιφάνειά του σε υγρή μορφή.

Εκτιμάται ότι περίπου το 2% της επιφάνειας του Τιτάνα καλύπτεται από υγρούς υδρογονάνθρακες. Υπάρχουν τρεις μεγάλες θάλασσες κοντά στο βόρειο πόλο του, οι οποίες περιβάλλονται από δεκάδες μικρότερες λίμνες, ενώ στο νότιο ημισφαίριό του υπάρχει μόνο μια λίμνη.

Δείτε στο παρακάτω βίντεο τι είδε το ESA's Huygens probe όταν προσγειώθηκε στον Τιτάνα! Απίστευτο βίντεο!!