Τα φεγγαρια του ηλικου μας συστηματος(Πλούτωνας)+Φωτογραφίες

Φτάνοντας στην άκρη του ηλιακού μας συστήματος συναντάμε τον φίλο μας πλανήτη Πλούτωνα με τους 5 δορυφόρους του!!! Βασικά από το 2006 και έπειτα ο Πλούτωνας κατατάχτηκε στην κατηγορία των πλανητών νάνων πράγμα που θέσπισε η Διεθνής Αστρονομική Ένωση και εισήγαγε τον όρο Πλουτωνοειδής για να ορίσουν τα σώματα τα οποία βρίσκονται σε τροχιά γύρο απ τον Ήλιο πέρα από την τροχιά του Ποσειδώνα και είναι πολύ μικρά για να χαρακτηριστούν ως πλανήτες αλλά αρκετά μεγάλα ώστε η βαρύτητα να τους έχει δώσει σφαιρικό σχήμα!

Πάμε τώρα στους δορυφόρους του!!! Ο μεγαλύτερος απ τους πέντε είναι Χάροντας που είναι σχεδόν όσο μεγάλος όσο και ο Πλούτωνας με αποτέλεσμα λόγο των βαρυτικών δυνάμεων ο Χάροντας να μην περιστρέφεται γύρο από τον Πλούτωνα αλλά και οι δυο να περιστρέφονται γύρο από έναν κοινό άξονα!!! Σαν ένα σύστημα δύο αστεριών που κανένας δε γυρίζει γύρο από τον άλλο αλλά περιστρέφονται και οι δύο γύρο από ένα σημείο και πάντα έχουν την ίδια μεριά στραμμένη ο ένας στον άλλο!!

Ο Χάροντας ανακαλύφθηκε από τον Τζέιμς Κρίστι στις 22 Ιουνίου 1978, σχεδόν μισό αιώνα μετά την ανακάλυψη του Πλούτωνα. Οι δύο εξωτερικοί δορυφόροι ανακαλύφθηκαν ταυτόχρονα στις 15 Μαΐου 2005 από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble και πήραν τα ονόματα Ύδρα και Νύχτα! Ο Κέρβερος ανακαλύφθηκε το 2011 ενώ η Στύγα το 2012, αρκετά πρόσφατα δηλαδή!

Στην τελευταία εικόνα μπορείτε να δείτε το σύστημα του πλούτωνα με τους δορυφόρους του για να πάρετε μια ιδέα της διάταξής τους!!