Τα φεγγαρια του ηλικου μας συστηματος(Ποσειδώνας)+Φωτογραφίες

Και έπειτα απο τους 7 προηγούμενους πλανήτες του ηλικού μας συστήματος φτάνουμε και στον 8ο που είναι ο Ποσειδώνας ο οποίος έχει δεκατρείς γνωστούς φυσικούς δορυφόρους! Ο μεγαλύτερος δορυφόρος του είναι ο Τρίτωνας τον οποίο τον ανακάλυψε ο Ουίλιαμ Λάσελ στις 10 Οκτωβρίου του 1846 έπειτα απο δεκαεπτά μέρες απο την ανακάλυψη του πλανήτη Ποσειδώνα!!

Ο Τρίτων είναι τόσο ογκώδης που σε περίπτωση που περιστρεφόταν γύρο απο τον ήλιο με δική του τροχιά θα θεωρούταν πλανήτης νάνος! Έχει επίσης μια πάρα πολύ ξεχωριστή τροχιά! Ο Τρίτων αντί να περιστρέφεται με την ίδια φορά με αυτήν του πλανήτη του, όπως η Σελήνη με τη Γη, περιστρέφεται αντίστροφα πράγμα που υποδεικνύει πως ο Τρίτων ''πιάστηκε'' στη βαρυτική έλξη του Ποσειδώνα καθώς περνούσε απο κοντά! Απίστευτο έτσι!!!;;;

Ο Ποσειδώνας έχει και έξι ακανόνιστους δορυφόρους, μεταξύ αυτών και η Νηρηίδα, των οποίων η τροχιά είναι πολύ μεγάλη, είναι πολύ κεκλιμένοι και έχουν είτε αντίστροφη είτε κανονική φορά. Οι Πρωτεύςδύο από αυτούς, η Ψαμάθη και η Νησώ, έχουν την μεγαλύτερη τροχιά από οποιοδήποτε άλλο φυσικό δορυφόρο του ηλιακού μας συστήματος. Χρειάζονται περίπου 25 χρόνια για να κάνουν μία περιφορά γύρω από τον Ποσειδώνα και απέχουν από αυτόν 125 φορές από όσο απέχει η Σελήνη από την Γη.

Και τέλος κάτι πολύ ενδιαφέρον το οποίο αφήνει τους επιστήμονες και αστρονόμους με ερωτηματικό!! Όλοι οι πλανήτες έχουν γύρω τους μια περιοχή που λέγεται όριο Ροσέ, κάτω από το οποίο η βαρυτική έλξη είναι τόσο ισχυρή, που δεν επιτρέπει το σχηματισμό δορυφόρων από το νεφέλωμα του πλανήτη. Κάθε δορυφόρος μέσα στο όριο αυτό ή θα πρέπει να έχει επίσης «συλληφθεί» ή, το πιθανότερο, να έχει συρθεί ως εκεί από παλιρροϊκές δυνάμεις λόγω της έλξης του πλανήτη. Ο Ποσειδώνας έχει τέσσερις δορυφόρους κάτω από το όριο Ροσέ - τους μόνους σε ολόκληρο το ηλιακό σύστημα. Τόσο ο Τρίτων, όσο και οι 4 δορυφόροι υποδεικνύουν ότι υπάρχει κάποια ιδιομορφία στην ιστορία των δορυφόρων του Ποσειδώνα!

Εδώ δεξειά μπορείτε να δείτε τις τροχιές απο τους δορυφόρους του Ποσειδώνα και με τι φορά περιστρέφονται!! όπως βλέπετε ο Τρίτων περιστρέφεται ανάποδα!!!