Το ηλιακό μας σύστημα

Αποτελείται από 8 πλέων και όχι 9 πλανήτες διότι ο Πλούτωνας υποβαθμιστικέ σε πλανήτη νάνο! Ας τους πάρουμε λοιπόν απ την αρχή, από τον πιο κοντινό στον πιο μακρινό πλανήτη!

Πρώτος σε σειρά είναι ο Ερμής! Ο πιο κοντινός πλανήτης στον ήλιο και προς έκπληξη όχι ο πιο ζεστός!! Η ατμόσφαιρα του αποτελείται από ένα λεπτό στρώμα ηλίου, οξυγόνου και υδρογόνου, ενώ αν είχε οποιοδήποτε άλλου είδους ατμόσφαιρας την έχασε πριν δισεκατομμύρια χρόνια λόγο της μικρής βαρύτητας του  η οποία είναι το 1/3 της γης!

 

 

 

 

 

Ακολουθεί στη δεύτερη θέση η Αφροδίτη! Ο πιο θερμός πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος! Παρόλο που είναι πιο μακριά απ τον ήλιο απ ότι ο Ερμής, η αφροδίτη έχει θερμοκρασία 460οC! Αρκετούς για να λιώσουν κομάτι μολύβδου μόλις μπεί στην ατμόσφαιρα!! Επίσης η ατμόσφαιρα τη Αφροδίτης είναι πολύ πιο πυκνή απ της Γης! Δηλαδή πάνω στον πλανήτη αυτόν η πίεση είναι 92ατμόσφαιρες ενώ εμείς είμαστε στη μία ατμόσφαιρα!! Η ατμόσφαιρά της αποτελείται από 96,5% από διοξείδιο του άνθρακα και 3,5% από άζωτο! Μια όχι και τόσο φιλική ατμόσφαιρα για τον άνθρωπο!

 

 

 

Σειρά έχει η γη μας για την οποία δε χρειάζεται να πω κάτι περισσοτερο απ αυτά που γνωρίζουμε όλοι!! Είναι ο μόνος πλανήτης ο οποίος συντηρεί ζωή σε μεγάλη ποικιλία! Το 70% του πλανήτη καλύπτεται από τους ωκεανούς μας και μόλις το 1% του νερού του πλανήτη μας είναι πόσιμο…!! Και το υπόλοιπο 30% του πλανήτη  είναι στεριά! Η ατμόσφαιρά μας αποτελείται από 21% οξυγόνο 71% άζωτο και 0,8% από άλλα στοιχεία!

 

 

 

Έπειτα στην 4η θέση είναι ο πλανήτης Άρης! Ο οποίος βρίσκεται στην κατοικήσιμη ζώνη μαζί με τη γη η οποία ζώνη ευνοεί την ανάπτυξη ζωής! Ο κόκκινος πλέον πλανήτης ήταν κάποτε σαν τη γη, είχε ωκεανούς, ατμόσφαιρα και πρωτόγονη μορφή ζωής όπως βακτήρια και μικρόβια! Κανείς όμως δεν ξέρει τι απέγινε και τα έχασε σχεδόν όλα. Ο Άρης έχει πλέον μια αραιή ατμόσφαιρα η οποία αποτελείται από 95,32% διοξείδιο του άνθρακα, 2,7% άζωτο και 1,6% αργό. Ο άρης έχασε τη μαγνητόσφαιρά  του πριν από 4 δις έτη και από τότε ότι υπήρχε πάνω σ αυτόν τον πλανήτη ήταν έρμαιο της ηλιακής ακτινοβολίας. Στον άρη υπάρχου τεράστια ηφαίστια! Ανάμεσά τους το ηφαίστιο με το όνομα όλυμπος! Το μεγαλύτερο βουνό του ηλιακού μας συστήματος με ύψος 27000 μέτρα!!

 

 

 

 

 

 

 

Επόμενος πλανήτης έρχεται ο Δίας! Ο Δίας είναι αέριος πλανήτης! Ο μεγαλύτερος σε μέγεθος στο ηλιακό μας σύστημα. Πολλοί αστρονόμοι επιστήμονες τον αποκαλούν και αποτυχημένο ήλιο..διότι με λίγο περισσότερη μάζα θα γινόταν κι αυτός ένα ήλιος! Αλλά ευτυχώς για μας δεν έγινε, θα ήταν δύσκολο να επιβιώσει οτιδήποτε στο ηλιακό μας σύστημα! Είναι ο μεγάλος μας φύλακας παρόλα αυτά διότι με το μεγάλο του μαγνητικό πεδίο του έλκει σχεδόν οποιαδήποτε απειλή όπως μετεωρίτες η κομήτες!! Η ατμόσφαιρα του αποτελείται από 71% υδρογόνο,24% ήλιο και  το υπόλοιπο 1% από άλλα στοιχεία!

 

 

 

 

 

 

Σειρά έχει ο Κρόνος! Όπως ο Δίας έτσι και ο Κρόνος είναι ένας αέριος γίγαντας! Λίγο πιο μικρός απ τον Δία! Ο Κρόνος έχει τα χαρακτηριστικά δακτυλίδια τα οποία είναι εννέα κι ας νομίζουμε πως είναι  ένα τα οποία αποτελούνται από σωματίδια σκόνης και πάγου! Η ατμόσφαιρα του αποτελείται κυρίως από υδρογόνο σε ποσοστό 96,3% και ήλιο σε ποσοστό 3,25% Επίσης έχουν εντοπιστεί ελάχιστες ποσότητες μεθανίου, αιθανίου, ακετυλενίου, αμμωνίας και φωσφίνης. Το πρώτο μη επανδρωμένο σκάφος που πλησίασε τον Κρόνο ήταν το Πάιονηρ 11, το 1979. Μετέδωσε εντυπωσιακές φωτογραφίες των δακτυλίων, παρατήρησε τη μαγνητόσφαιρα του πλανήτη και ανακάλυψε μερικούς μικρούς δορυφόρους.

 

 

 

 

 

Ο ουρανός όπως ο Δίας και ο Κρόνος είναι ένας αέριος γίγαντας με χρώμα όπως και είναι φανερό το χρώμα του ουρανού!! Το χαρακτηριστικό που ξεχωρίζει τον Ουρανό από όλους τους άλλους πλανήτες του ηλιακού συστήματος είναι ότι ο άξονας περιστροφής γύρω από τον εαυτό του βρίσκεται σχεδόν πάνω στην εκλειπτική, το επίπεδο δηλαδή πάνω το οποίο βρίσκεται η τροχιά του γύρω από τον Ήλιο!! Η μάζα του Ουρανού είναι περίπου 14,5 φορές μεγαλύτερη της Γης!

 

 

 

 

 

 

 

 

Ο Ποσειδώνας έχει παρόμοια σύνθεση με τον Ουρανό, ενώ και οι δύο έχουν συνθέσεις που διαφέρουν από εκείνες των μεγαλύτερων γιγάντων αερίων, Δία και Κρόνου. Η ατμόσφαιρα του Ποσειδώνα, ενώ είναι παρόμοια με του Δία και του Κρόνου στο ότι αποτελείται κυρίως από υδρογόνο και ήλιο, μαζί με τα ίχνη υδρογονανθράκων και, ενδεχομένως, του αζώτου, περιέχει μεγαλύτερο ποσοστό των «πάγων», όπως νερό, αμμωνία και μεθάνιο. Η ατμόσφαιρα του Ποσειδώνα είναι πολύ ενεργή με πολλά καιρικά φαινόμενα και ανέμους που φτάνουν τα 2100 χιλιόμετρα την ώρα!! Επειδή ο Ποσειδώνας είναι εξερετικά μακριά απ τον ήλιο η ατμοσφαιρική του θερμοκρασία φτάνει τους -218οC!! Οστόσο το εσωτερικό του πλανήτη φτάνει εως και τους 5000οC!

 

 

 

 

 

Και τώρα που τελειώσαμε με τους ωραίους πλανήτες μας θα πάμε στους πλανήτες νάνους τους οποίους πολύ λίγοι ξέρουν και έχουμε αρκετούς στο ηλιακό μας σύστημα! Έχουμε 5 επιβεβαιωμένους και καμπόσους ακόμα να περιμένουν να επιβεβαιωθούν επίσημα!

  1. Πλανήτης Δήμητρα. Ανακαλύφθηκε στις 1 Ιανουαρίου του 1801 και τον θεωρούσαν πλανήτη μέχρι να γίνει η ανακατάταξη το 2006! Η τροχιά της βρίσκεται ανάμεσα στη τροχιά του Δια και του Άρη.
  2. Πλούτωνας. Ανακαλύφθηκε το 1930 και θεωρείτο πλανήτης εως ότου έγινε ανακατάταξη το 2006. Ο Πλούτωνας είναι στη σειρά μετά τον Ποσειδώνα στα άκρα του ηλιακού συστήματος μας!
  3. Έρις.  Ανακαλύφθηκε πρόσφατα, το 2005 δηλαδή και ταξινομήθηκε ως πλανήτης νάνος λόγο του μεγέθους! Ο πλανήτης αυτός έχει μαζί του και έναν δορυφόρο που ονομάζεται Δυσνομία !
  4. Μακεμάκε. Ανακαλύφθηκε το 2005 κι αυτός και ταξινομήθηκε ως πλανήτης νάνος. Ο Μακεμάκε, αν και τόσο φωτεινός, ανακαλύφθηκε μόλις το 2005 γιατί βρίσκεται στην Κόμη της Βερενίκης[6], μακρυά από την εκλειπτική όπου γίνονται οι περισσότερες έρευνες διότι υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να ανακαλυφθεί ένα σώμα εκεί
  5. Χαουμέια. Ανακαλύφθηκε το 2004  κι αυτός μπήκε στην κατηγορία των νάνων πλανητών! Επίσης έχει 2 δορυφόρους οι οποίοι λέγονται Χιιάκα και Ναμάκα!

παρακάτω θα δείτε εικόνες απο το αστεροσκοπίο του κάθε πλανήτη νάνου με την παραπάνω σειρά!

 

 

 

 

 

Δήμητρα!

Πλούτωνας

Έρις

Μακεμάκε!

Χαουμέια!

Αυτά τα ωραία για το όμορφο ηλιακό μας σύστημα!! υπάρχουν πάρα πολλά να πούμε ακόμα!! θα τα πούμε στο επόμενο άρθρο!! ;)